Finfluencers: laat je niet zomaar beïnvloeden

Zo word je snel multimiljonair! Ik zorg ervoor dat jij heel snel jouw pensioen bij elkaar spaart! Geld verdienen zonder hard te werken! Dat klinkt natuurlijk goed in de oren van veel mensen, en vooral jongeren zijn hierin geïnteresseerd. In Nederland zijn er zeker 150 financiële influencers met veel volgers die op deze manier beleggen promoten. Toch is het behoorlijk risicovol om deze adviezen zomaar te volgen.

Persoonlijk belang

Of het nu gaat om een podcast, blog of video; finfluencers geven advies over beleggen. Ze hebben dit zelf succesvol gedaan en hun ingezette geldbedrag verhoogd. Volgers zien hen hierdoor als expert en nemen hun kennis voor waarheid aan. Deze online contentmakers maken op deze manier beleggen een stuk toegankelijker én aanlokkelijker. Alleen, in wiens belang doen zij dit? Vaak in hun eigen belang. Zij krijgen bijvoorbeeld een vergoeding als een klant via hen een belegging aangaat bij een bepaalde onderneming. Maar wie zegt dat die keuze ook de beste keuze voor jou is? Als je start met beleggen is het belangrijk om écht persoonlijk advies te krijgen, gebaseerd op jouw financiële situatie. Doe je dat niet, dan loop je misschien wel onnodig risico.

Advies zonder vergunning

Je hebt een vergunning nodig om beleggingsadvies te mogen geven. Dat is maar goed ook, want het gaat vaak toch om behoorlijk wat geld. Als adviseur moet je je aan bepaalde regels houden. Wat uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt, is dat finfluencers zich niet altijd aan deze regels houden. Ze geven bijvoorbeeld onzorgvuldige aanbevelingen, prijzen risicovolle producten aan of zijn niet transparant over hun eigen belangen en vergoedingen die zij krijgen. In hun post staat netjes de disclaimer met daarin vermeld dat ze geen financieel advies geven, maar in chats of Instagramsessies gebeurt dit soms wel.

Risicovolle beleggingen

Influencers prijzen dus vaak producten aan waarmee zij zelf geld verdienen. Zij zijn niet gebaat bij de gevaren die jij loopt, maar bij het geld dat jij inlegt. Daarbij wordt de wetgeving vaak omzeild. Je kunt snel winnen, maar ook heel snel verliezen. Zelfs meer dan je eigen inleg. En dat maakt het gevaarlijk. Niet voor niets wijst AFM influencers op de regels en komt de Europese Unie met wetgeving om dit aan banden te leggen. Hoe dit er precies uitziet, is nog even afwachten. Tot die tijd is ons advies: laat je niet misleiden door finfluencers en start alleen met beleggen op basis van gedegen en persoonlijk advies.

Wilt u persoonlijk advies over beleggen? Neem dan contact met ons op.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.