Michiel Vos; Vooruitblik op de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Met veel plezier kijken we terug op onze bijeenkomst van 30 oktober jl. bij Landgoed de Westerbouwing in het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als spreker hadden we journalist en Amerikadeskundige Michiel Vos te gast.

Michiels voorbeschouwing op de aanstaande verkiezingen en zijn uiteenzetting over de ‘American Way of Life’ zorgden voor een zeer geanimeerde middag met veel vragen vanuit de ruim 200 aanwezige relaties.

Alhoewel Michiel Vos eigenlijk geen introductie behoeft, toch even een korte achtergrondschets;

Michiel is 53 jaar en was voorheen werkzaam als advocaat. Rond 2000 besloot hij het roer om te gooien en journalist te worden. Hij startte destijds met een stage bij Amerikacorrespondent Max Westerman tijdens de presidentsverkiezingen van 2000. Een erg spannende strijd tussen Al Gore en George W. Bush. U kent Michiel waarschijnlijk ook van zijn wekelijkse aanwezigheid bij het radioprogramma van Ruud de Wild en zijn vele optredens bij talkshows als Eva, Beau en Humberto en programma’s voor de VRT en 1Vandaag.

Hij woont in New York met zijn vrouw Alexandra en samen hebben ze 2 zonen. Via zijn schoonmoeder Nancy Pelosi staan ze al jarenlang dicht tegen het centrum van de politieke macht in de USA aan.

Dit voorjaar bracht Michiel zijn boek ‘Vos in de VS’ uit waarin hij bijna 25 jaar aan verhalen bundelde. Diverse anekdotes uit zijn boek passeerden eind oktober de revue en hij combineerde deze met achtergronden over het huidige politieke klimaat en inzage in verkiezingscampagnes van Donald J. Trump en Kamala Harris.

Waarom wij als vermogensbeheerder juist dit thema kozen hoeft eigenlijk geen toelichting. Amerika is de belangrijkste speler op het politieke wereldtoneel. En niet alleen politiek, het is ook nog steeds het centrum van de financiële markten. Amerika is op dit moment de grootste economie ter wereld. Met een BNP van $25.4 triljoen zijn de Amerikanen goed voor 25.3% van het wereldwijde BNP. Daarbij is de Amerikaanse economie zes keer zo groot als de Japanse (de derde economie ter wereld). 8 van de 10 grootste bedrijven ter wereld zijn Amerikaans.

Als u als belegger op zoek bent naar wereldwijde spreiding, dan kunt u niet om Amerika heen. Het is hét beleggingsland bij uitstek. Tel daarbij de technologische dominantie (AI) op en u heeft de verklaring waarom de Amerikaanse economie zo goed gepresteerd heeft in de laatste jaren.

De wereldwijde market cap (de beurswaarde van alle beursgenoteerde bedrijven gecombineerd) is ongeveer $115 triljoen (= 115.000 miljard). Amerika bezit daarvan bijna de helft (48% om precies te zijn). Als wereldwijde belegger mag u puur vanuit dit gegeven de USA een allocatie van bijna 50% toekennen. (Bron: Bloomberg juli 2024).

Wij bedanken Michiel Vos voor zijn presentatie en onze relaties voor hun aanwezigheid. Daarnaast nog een speciale dank aan Wim Kersten van Boekhandel Meijer & Siegers in Oosterbeek voor de boekverkoop tijdens de bijeenkomst en zijn begeleiding van de signeersessie door Michiel Vos.

Inloggen

Klik op onderstaande button om direct in te loggen in uw portefeuille.

Hulp nodig bij het inloggen? Klik hier voor een instructievideo.

Wilt u liever direct inloggen bij de bank van uw keuze, klik dan hier.