In de komende maanden zal zich binnen het geopolitieke speelveld weer het nodige voordoen. De situatie in het Midden-Oosten is verder geëscaleerd door de recente aanvallen van de Israëli op Hezbollah en op Libanon (bijvoorbeeld ontploffende piepers). Tot nu toe is een sterke reactie op de beurzen uitgebleven, al is de olieprijs recentelijk opgelopen (ten opzichte van vorig jaar is de olieprijs nog altijd lager). Er is bij onrust in deze regio regelmatig angst voor een aanval op installaties die cruciaal zijn voor het produceren van olie, of voor het vervoeren daarvan (via de straat van Hormuz). Bij verdere escalatie kan een stijging in de olieprijs worden verwacht. Recent heeft Saudi-Arabië aangekondigd de productie van olie te gaan verhogen, buiten de afspraken die binnen de OPEC gelden. Hoe de politieke ontwikkelingen zich uiteindelijk zullen gaan vertalen en wanneer iets zal gebeuren, is niet te voorspellen.
Ook al is de positie van de VS erg veranderd, een snelle stijging in de olieprijs zal nog altijd effect hebben. In de afgelopen jaren is de productie van olie en gas in de VS namelijk enorm verhoogd door de winning van schaliegas en -olie. De afhankelijkheid van olie is daarom beduidend lager dan vóór 2020. Echter, mocht de Amerikaanse consument in de komende weken geconfronteerd worden met hogere prijzen aan de benzinepomp, dan zou dat een effect kunnen hebben op de verkiezingen. Natuurlijk is dat een belangrijk item in het vierde kwartaal: de presidentsverkiezingen op 5 november. Afgezien van het feit dat het onmogelijk is om te speculeren op de uitslag, zal dit op langere termijn geen sterk effect hebben op de financiële markten.
De besproken macro-economische ontwikkelingen en de waarderingen op de beurzen blijven wat ons betreft nog altijd in het voordeel van beleggen in zakelijke waarden. Wij hebben de beleggingsvisie geactualiseerd waarbij de overweging in zakelijke waarden voorlopig wordt gehandhaafd. Natuurlijk vormen de geopolitieke ontwikkelingen een risico. Wel wordt in de komende maanden een verdere verlaging in de beleidsrente in zowel de VS als in Europa verwacht. Daarom denken we dat op de aandelenmarkten goede rendementen behaald kunnen worden ten opzichte van volatiliteit en lagere rendementen op vastrentende waarden. Daarbij houden wij vast aan ons fundamentele positieve oordeel over de sector Informatietechnologie. Automatisch volgt daarbij dat de waarderingen wel “redelijk” moeten zijn. We monitoren daarom het gewicht dat in deze sector is belegd. Tot nu toe maken de gerealiseerde cijfers en de verwachtingen de koersstijgingen waar.
In de laatste week van september werd in China een opmerkelijk pakket van steunmaatregelen aangekondigd. De Chinese Centrale Bank verlaagde verschillende rentetarieven en tegelijkertijd werden door de overheid fiscale aanpassingen geformuleerd. Dit alles had als doel om de aandelenmarkten, de kwakkelende vastgoedmarkt en dus indirect de economie te steunen. Sinds deze aankondigingen hebben de Chinese aandelenmarkten flinke koersstijgingen laten zien. Het is echter de vraag of deze maatregelen ervoor zullen zorgen dat de economie sterker zal gaan groeien. We zullen hier in de loop van dit kwartaal in onze visie een oordeel over gaan geven.