In onze kennisbank hebt u al kunnen lezen waarom beleggen leuk is, zeker als het risico en rendement goed op elkaar zijn afgestemd. Toch willen wij u ook wijzen op de valkuilen van beleggen. Lees daarom in dit artikel onze inzichten hierover.
Emotie versus ratio
Ook al willen veel reclamemakers u doen geloven dat beleggers nuchtere mensen zijn die rationele beslissingen nemen, in de praktijk blijkt dit toch een stuk genuanceerder te liggen. Eén van de valkuilen van beleggen is namelijk om te geloven dat u niet wordt beïnvloed door emotie. Wij laten u zien met welke psychische valkuilen u te maken krijgt.
Beurssentiment
Dagelijks horen we hoe de situatie op de beurs is. Vooral als het sentiment positief is en beurskoersen almaar blijven stijgen (bull market), willen beleggers daar graag een graantje van meepikken. Velen kopen dan aandelen zonder zich goed in de markt te verdiepen. Maar er bestaat altijd een reële kans op daling. Onderzoek dus altijd de markt. Wanneer het beurssentiment negatief is (bear market) en de beurskoersen almaar blijven dalen, geloven veel beleggers dat ze hun verliezen kunnen beperken. Ze verkopen hun aandelen niet. Maar waarom verkopen ze niet?
Het effect van verliezen op beleggers
Het komt omdat verliezen pijn doet, zeker op de beurs. Iedereen heeft een afkeer van verliezen, maar op beleggers heeft het een bijzonder effect. Wanneer beurskoersen dalen, kunnen veel beleggers het verlies niet incasseren. Ze houden dan vast aan hun – verliesgevende – aandelen, omdat het daadwerkelijk verlies nemen te veel pijn doet. Om diezelfde reden verkopen sommige beleggers bij stijgende koersen hun aandelen juist te snel. De angst dat de koers gaat dalen is te groot.
De beurs verslaan
Eén van de valkuilen van beleggen die we wat vaker terugzien bij beleggers, is dat ze denken dat ze de beurs kunnen verslaan. Deze zelfoverschatting komt hen duur te staan, want ze verhandelen hun posities dan vaker. Het rendement dat ze daarmee behalen wordt flink verlaagd door de hoge handelskosten. En hoge handelskosten zijn uiteraard niet gunstig voor het rendement.
Actief of passief beleggen
Dat brengt ons op een andere valkuil van beleggen: te veel denken in successen op korte termijn. Velen beleggen graag actief, zodat ze successen op korte termijn kunnen behalen. Dit is wel wat avontuurlijker, maar het is ook vaak minder rendabel. Het is beter om een lange termijnfocus te hebben met kans op meer rendement.
Beleggen met Sequoia
Met Sequoia kunt u de valkuilen van beleggen omzeilen. Wij houden het hoofd koel, dat wil zeggen dat we passief beleggen waar het kan en actief waar het moet. Zo helpen we u om uw vermogensdoelstellingen met een voor u aanvaardbaar risico te behalen. Sequoia belegt met een lange termijnfocus. Wilt u ook de valkuilen van beleggen omzeilen met Sequoia? Bel of mail ons dan even. Wij komen graag met u in contact!